Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > De Border Collie  > Het ras  

Border Collies

Het ras

Al sinds eeuwen worden honden ingezet om de herder te helpen bij het hoeden van vee. In het land van oorsprong van de Border Collie, Groot-Brittannië, worden op veel plaatsen grote kuddes schapen gehouden. In het heuvelachtige landschap ontwikkelde zich ongeveer honderd jaar geleden, rond de grens (de 'Border') tussen Schotland en Engeland, een type hond dat nu bekend staat als de Border Collie. Een snelle, wendbare, energieke, scherp reagerende en handzame hond die in staat is de hele dag in weer en wind, op elk terrein mét de schapen en vóór zijn herder te werken.

Landschap Wales
Typisch Welsh landschap met op
de voorgrond enkele schapen

Groot formaat foto (93KB JPEG)

Uiterlijk

Door de eeuwen heen is er maar enige overeenkomst in uiterlijk ontstaan. De echte Border Collie wordt in mijn ogen (en gelukkig delen velen met mij deze mening) echter niet zo zeer bepaald door zijn uiterlijk, maar door wat er "tussen zijn oren" zit. Zijn vermogen om vee te hoeden, de manier waarop hij hoedt en zijn lust om te werken bepalen eigenlijk dat hij een Border Collie is.

De verscheidenheid in uiterlijk tussen Border Collies is dan ook nog steeds groot, daar veel fokkers voornamelijk fokken op werkvermogen en minder op uiterlijke kenmerken, wel zukken we natuurlijk nooit de rasstandaard uit het oog mogen verliezen. Allerlei vachttypes tussen kort en vrij lang komen voor. De kleuren van een Border variëren ook zeer. De zwart-witte Border, met een witte bles, brede witte kraag, witte poten voor, witte sokken achter en een witte punt aan de staart is het meest gangbaar. Daarnaast zie je veelvuldig voornoemde kleur met tan aftekeningen aan de kop en bij de poten. Ook komen merle kleuren (zowel blue en zeldzamer red), de chocolate-white, sable-white, red-white, blue-white en in alle kleuren het effect mottled (een soort sproeten-patroon) voor. Volgens de rasstandaard is elke kleur toegestaan, maar het wit mag nooit overheersen. Toch zijn er gelukkig diverse mensen die een white-face (witte kop/halve witte kop) niet kunnen weerstaan.

Naast het werk-type is er de laatste jaren ook steeds meer aandacht voor een soort show-type, die wel nauwkeurig aan de rasstandaard moet voldoen. De (door mij zeer gewenste) pricked ears (staande oren) worden bijvoorbeeld op een show niet gewaardeerd. Ook een korthaar Border zal niet snel een hoge notering op een tentoonstelling behalen.

Spot in drijfhouding
Spot in drijfhouding.
Groot formaat foto (32 KB JPEG)

Karakter

Het karakter van een Border Collie heeft wat opmerkelijke punten. Zo valt hij op door z'n werklust; hij wil doorwerken tot hij er (letterlijk) bij neervalt. Het is die tomeloze energie die hem ook niet altijd geschikt maakt als ideale huishond. Na een (voor de baas) vermoeiende wandeling van een paar uur, zal menig Border bij thuiskomst verwachtingsvol de auto uit springen met een blik van "gaan we nu nog wat doen?".

Zeehonden
Zeehonden (?) op Texel
Groot formaat foto (48KB JPG)

Wat bij veel Borders verder opvalt, is natuurlijk de drang om te hoeden — het drijfvermogen oftewel "eye". De meeste BC's vinden in het werken met schapen hun geestelijke en fysieke bevrediging; na een uurtje schapendrijven per dag kunnen ze in huis vaak wél hun rust vinden. Als het hoedwerk niet tot de mogelijkheden behoort, kunnen ze hun drijflust elders op gaan richten. Konijnen, katten, andere honden, kinderen, schaduwen, water en zelfs auto's worden gebruikt om deze drift te bevredigen. Het drijven van auto's loopt vaak dodelijk af. Kinderen worden wel eens door een BC gebeten, omdat de kinderen niet reageren op de "commando's" van de hond. Conclusie van menig eigenaar: de hond is vals en moet dus weg.

Swift haalt schapen uit een hoek weg
Voorzichtig de schapen uit een lastige hoek halen.
Groot formaat foto (92KB JPG)

Een geheel andere kant van de Border komt ook vaak naar boven. Sommigen omschrijven hem wel eens als een hond met twee gezichten, omdat hij twee totaal verschillende karakters in zich heeft. Buiten is het de onvermoeibare doordouwer die voor de duvel niet bang lijkt en elke ram de baas is. Binnen verwordt deze stoere hond tot een klein knuffelbeest, dat het liefst urenlang op schoot of aan je voeten ligt en daar honderd procent aandacht eist (en krijgt).

Het is natuurlijk niet zo dat een Border Collie altijd bij de schapen moet werken. Als er een goed alternatief is om z'n werklust te bevredigen, geeft hij vaak geen problemen. Goede alternatieven blijken te zijn: behendigheid, flyball, obedience, etc. Waak er wel voor dat voor de meeste Borders een dagelijkse wandeling van een paar uur niet voldoende is, met alle gevolgen vandien. Indien de Border Collie zijn geestelijke en lichamelijke werklust niet voldoende kan benutten, zal dit zich vaak uiten in een neurotisch gedrag. Dit zal zich ontladen in slopen, blaffen, janken, de bank van binnen bekijken, etc.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/dborder.shtml
This page last modified: Thursday, 31-Dec-2009 13:07:56 CET
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
*Het ras
*Historie
*De stamvaders
*Vachtkleuren
*Overig uiterlijk
*Bibliotheek
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links