Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Gezondheid  > TNS  

Gezondheid

Trapped Neutrophil Syndrome (TNS)

TNS is een erfelijke ziekte die de kop op heeft gestoken in een deel van de Border Collie populatie in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland, en heeft zich vervolgens verspreid naar onder andere de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ. In 1996 verscheen een eerste artikel over deze ziekte van Allan e.a. in het New Zealand Veterinary Journal. TNS wordt autosomaal recessief vererfd en kan waarschijnlijk terug worden gevoerd tot een enkele mutatie. Alle bekende gevallen hebben eenzelfde hond aan beide kanten van de stamboom in de laatste zes generaties.

In het immuunsysteem worden witte bloedlichaampjes (leukocyten) aangemaakt in het beenmerg. Zodra ze voldoende gerijpt zijn horen ze terecht te komen in de bloedbaan. Bij TNS blijkt een type witte bloedlichaampjes (neutrofiele granulocyten) niet in de bloedbaan te kunnen komen; ze blijven gevangen in het beenmerg.

Het gevolg hiervan is dat infecties niet goed bestreden kunnen worden. De pups reageren niet goed op entingen, groeien minder en hebben meer last van infecties (onder andere chronische botontstekingen (osteomyelitis) en maag-darmaandoeningen (gastroenteritis)). Uiteindelijk overlijden de meeste pups rond de leeftijd van vier maanden, of worden rond dat tijdstip geŽuthanaseerd. De oudst bekende hond met TNS is twee jaar en acht maanden oud geworden.

De diagnose van TNS wordt door een aantal zaken bemoeilijkt. Ten eerste is de ziekte vrij onbekend bij dierenartsen. Ten tweede zijn de symptomen in eerste instantie voornamelijk gerelateerd aan de infectie die op dat moment de kop op steekt. Bij jonge pups wordt vaak gedacht aan het "fading puppy syndrome". Als laatste zijn de specifieke symptomen niet altijd zo nadrukkelijk aanwezig. De hoeveelheid witte bloedcellen is in sommige gevallen niet of nauwelijks verlaagd.

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar deze aandoening aan de Universiteit van New South Wales. Men heeft daar een DNA-test ontwikkeld die alleen nog bruikbaar is voor honden die nauw verwant zijn aan bekende dragers (of lijders). De geteste honden voldoen perfect aan het model van Hardy-Weinberg voor autosomaal recessieve genen.

NormaalDragerLijder
Aantallen21510312
Percentage65,2%31,2%3,6%
Verwacht65,2%31,1%3,7%

De meeste uitslagen van testen worden gepubliceerd op de Border Collie Health site.

Gezien de overeenkomst van de symptomen met de ziekte WHIM bij mensen hoopte men dat een mutatie aan hetzelfde gen (CXCR4) de oorzaak was van TNS. Recent onderzoek door Shearman e.a. heeft aangetoond dat dit gen niet betrokken is. Dezelfde onderzoekers zijn nu bezig met het vinden van het juiste gen, zodat een algemene DNA-test ontwikkeld kan worden.

Bronnen
1. Allan F.J., Thompson K.G., Jones B.R., Burbidge H.M., McKinley R.L.; Neutropenia with a probable hereditary basis in Border Collies; N Z Vet J.; 1996 Apr; 44(2): 67-72.
2. J. R. Shearman, Q. Y. Zhang, A. N. Wilton; Exclusion of CXCR4 as the cause of Trapped Neutrophil Syndrome in Border Collies using five microsatellites on canine chromosome 19; Animal Genetics; 2006 Febr; 37 (1), -.
3. Border Collie Health site: http://bordercolliehealth.com/TNSdatabase.html


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/dheatns.shtml
This page last modified: Wednesday, 30-Jul-2008 16:45:39 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Genetica
*Terminologie
*Introductie
*Allel interactie
*Gen interactie
*Biologie
*Populatie­genetica
*Pop.genetica(2)
*Foktechnisch
*Vachtkleuren
Ziektes
*Elleboog­dysplasie
*Oogziektes
*TNS
Hondennamen
Problemen
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links