Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Werk en sport  > Obedience  

Obedience

Geschiedenis

Obedience als competitie sport is waarschijnlijk ontstaan uit de 'Working Trials'. In Groot-Britannie ontstonden rond 1950 de eerste echte obedience wedstrijden met een aantal fanatieke deelnemers. Duitse Herders domineerden de eerste wedstrijden, maar het duurde niet lang voordat de veelzijdige Border Collie ten tonele kwam en bijna de show stal.

Zwarte Duitse Herder op een obedience wedstrijd
Een zwarte Duitse Herder op een obedience wedstrijd
Groot formaat foto (37KB JPG)

Het is een sport

We vinden allemaal wel dat we een gehoorzame hond hebben, maar obedience is veel meer dan dat. Het wordt wel vergeleken met dressuur bij paarden. Het wordt een verslaving voor diegenen onder ons die het prachtig vinden om te laten zien hoe goed onze honden kunnen presteren in deze sport. Vergis je niet, het is hard werken en het kost veel tijd, geduld en toewijding om deel te kunnen nemen aan de wedstrijden. De competitie is hevig maar sportief. Alle deelnemers streven naar een plaats aan de top maar niet iedereen zal daar komen. Belangrijk is om je te realiseren dat je dit samen doet met je hond en dat goed presteren in de competitie een extraatje is en niet een vereiste. Al onze honden zijn in de eerste plaats geliefde huisdieren.

Veel mensen die aan de wedstrijden gaan deelnemen zijn met het virus besmet geraakt na een cursus met hun hond waar ze hem leerden om een goede gezinshond te zijn. Ze zien vervolgens anderen met een zeer getrainde hond en vragen zich af: "Zouden wij dat ook kunnen?".
Als ze besloten hebben dat dat ook mogelijk moet zijn begint het harde werk om alles snel te leren en mee te kunnen doen met de eerste wedstrijd. Niet lang daarna realiseer je je dat dit niet de manier is; je toch ook niet van een kind verwachten dat het een universitaire graad haalt na drie weken?

Border Collie tijdens het volgen
Enthousiasme en motivatie zijn sleutelbegrippen bij obedience training.
Groot formaat foto (59KB JPG)
Hoe zeer je ook denkt dat je hond en jezelf ook weten en kunnen, er is altijd nog een hoop bij te leren. Op dat punt begin je je af te vragen of het wel de juiste sport voor jullie is. Is het antwoord ja, dan ben je verslaafd. Of het nu regent, hagelt of dat de zon schijnt je gaat gewoon naar buiten om met je hond te trainen. Soms loop je alleen, soms met een groepje. Het is niet voldoende om maar een keer per week op de club te trainen en vervolgens te verwachten dat het wel gaat lukken. Het is aan jezelf om ook tussen de lessen door te oefenen om vooruitgang te boeken. Het is een geweldige sport en eigenlijk kan iedereen eraan meedoen. Zodra je aan wedstrijden meedoet ontmoet je ook een hoop nieuwe kennissen en vrienden.
Op het moment dat je hond en je zelf eraan toe zijn om aan wedstrijden mee te doen zul je je ook moeten verdiepen in de reglementen. Soms zijn die behoorlijk verwarrend, maar er is altijd wel iemand die je even kan helpen bij die eerste keer.

Wanneer je besloten hebt om obedience te gaan doen is het verstandig om de trainingsmogelijkheden in de omgeving te bekijken. Bezoek ze samen met je hond en kijk wat je ervan vindt. Kijk naar de manier van trainen en beslis of dit bij jou en je hond past. Praat met instructeurs en cursisten als dat mogelijk is. De meerderheid van de clubs gebruikt gelukkig een positieve trainingsmethode. Dit is volgens mij de beste manier om samen te trainen. Probeer niets te forceren, het zal meer kwaad dan goed doen op de lange termijn.

Wedstrijden

In Groot-Britannie zijn er vier soorten wedstrijden.
Exemption Shows - dit zijn wedstrijden voor een goed doel en bestaan meestal uit 'breed classes' (schoonheidswedstrijd maar dan niet per ras maar een indeling als puppy, groot, werkrassen, niet-werkrassen, etc.), 'novelty classes' (de leuke categorieën als "de mooiste kwispelstaart", "de hond die de keurmeester 't liefst mee naar huis neemt", etc.) en soms enkele obedience categorieën (zie onder). Het is erg leuk en ideaal om de eerste ervaringen op te doen. Op deze wedstrijden schrijf je je pas in op de dag zelf, dus hoef je je vantevoren weinig zorgen te maken. Iedereen kan meedoen en de hond hoeft niet geregistreerd te zijn bij de Engelse Kennel Club ( vergelijkbaar met Raad van Beheer in Nederland).
Voor de Limit, Open en Championship wedstrijden moeten de honden wel geregistreerd zijn bij de Engelse Kennel Club. Gewoonlijk schrijf je je hiervoor zes weken vantevoren in.

Klassen

Pre Beginners
Voor handlers en honden die nog geen eerste prijs gewonnen hebben in de Pre Beginners en ook geen derde plaats of hoger gehaald hebben in een andere klasse.
De oefeningen zijn Aangelijnd Volgen, Los Volgen, Voorkomen, Zit en Blijf (1 minuut in zicht) en Af en Blijf (2 minuten in zicht).
Beginners
Een handler of hond mag nog niet twee of meer eerste prijzen gewonnen hebben in de Beginners of een eerste prijs in een hogere klasse.
De oefeningen zijn dezelfde als in de Pre Beginners met als toevoeging Apporteren (van een voorwerp van de handler).
Zodra je een van deze klassen gewonnen hebt mag je nooit meer in deze klassen uitkomen. Zelfs met een nieuwe hond start je dan in de Novice.
Apporteerblokken
Twee apporteerblokken die in de obedience gebruikt worden.
Novice
Voor honden die nog geen twee eerste prijzen gewonnen hebben in een van de klassen (uitgezonderd Pre Beginners en Beginners)
De oefeningen zijn dezelfde als bij de Beginners, behalve dat het te apporteren voorwerp een kunststof apporteerblok is.

In bovenstaande drie klassen mag de handler de hond motiveren met de stem en worden extra commando's niet bestraft, behalve bij de Blijf-oefeningen waar het laatste commando ook echt het laatste is. Aanraken van de hond, speeltjes en voer zijn bij wedstrijden niet toegestaan en zullen tot puntenaftrek leiden.

A klasse
Vanaf hier beginnen de oefeningen te varieren. Aangelijnd Volgen, Los Volgen en Apporteren zijn als bij de Novice. Het Hierkomen is naar de volg-positie terwijl de handler wegloopt van de hond. Dit is de eerste klasse waarin het Sorteren voorkomt. Een doekje met de lucht van de handler wordt tussen vijf schone doekjes in een rechte lijn geplaatst. Er zijn geen doekjes met andere geuren aanwezig.
Zit en Blijf (2 minuten in zicht), Af en Blijf (5 minuten uit zicht).
In deze klasse is het toegestaan om tegelijkertijd een command en een signaal te geven (eventueel gecombineerd met de naam van de hond). Extra commando's en signalen worden bestraft.
B klasse
Voor honden die nog geen drie eerste prijzen in de B klasse en C Open klasse (bij elkaar gerekend) hebben gehaald.
Oefeningen zijn Los Volgen (met drie tempi: normaal, langzaam en snel); alle tempoveranderingen geschieden vanuit stilstand. Vooruitsturen, Af en Hierkomen, Apporteren van een voorwerp die door de keurmeester wordt verstrekt. Sorteren is wederom met de geur van de handler maar er is nu wel een doekje met een andere geur. Er moeten minimaal 6 en maximaal 10 doekjes gebruikt worden, waarbij het patroon elke mogelijke vorm kan hebben.
Sta en Blijf (1 minute in zicht), Zit en Blijf (2 minuten uit zicht), Af en Blijf (5 minuten uit zicht).
In deze klasse mag of een commando of een signaal samen met de naam van de hond gebruikt worden. Uitzondering hierop is het Vooruitsturen waar een commando en tegelijkertijd een signaal is toegestaan als je de hond wegstuurt. All andere extra commando's en signalen worden in strafpunten omgezet.
Het is vermeldenswaardig dat je in de B klasse voor het eerst de 180graden draai linksom op normale en langzame snelheid tegenkomt.
Chippy ligt Af tijdens het Volgen
Af liggen tijdens het volgen.
Groot formaat foto van Chippy(79KB JPG)
C klasse
Voor alle honden op Open en Championship wedstrijden. Op Limited wedstrijden mogen honden die een Obedience Certificate gewonnen hebben niet meedoen.
De oefeningen zijn Los Volgen in normale, langzame en snelle pas. Tijdens de de normale snelheid moet de hond ook de posities Staan, Zit en Af in elke volgorde kunnen doen terwijl de handler doorloopt totdat hij wordt teruggestuurd naar de hond om het Volgen weer te vervolgen. Vooruitsturen, Af en Hierkomen, en Apporteren zijn zoals in de B klasse. Distance Control. Sorteren gebeurt met de geur van de keurmeester met een of twee anders ruikende doekjes. De doekjes kunnen in elk willekeurig patroon liggen, met een minimum aantal van zes en een maximum aantal van tien doekjes.
Zit en Blijf (2 minuten uit zicht), Af en Blijf (10 minuten uit zicht).
Extra commando's en signalen worden bestraft als in de B klasse.
Kampioensklasse C
Kampioenschapsklasse C komt alleen voor bij Kampioenschapswedstrijden. De oefeningen zijn als in de C klasse.
Om mee te mogen doen aan deze klasse moeten honden de Novice, A en B klasse gewonnen hebben, minimaal een Open C klasse gewonnen hebben niet lager dan de derde plaats in de Open C klasse gehaald hebben op drie wedstrijden. Alle plaatsingen en overwinningen in de Open C klasse moeten hebben plaatsgevonden onder verschillende keurmeesters.
De winnaars van elke Kampioenschapsklasse C wedstrijd mogen meedoen op de Crufts. Anders dan bij de Show deelnemers moeten Obedience deelnemers zich elk jaar kwalificeren door een toegangsbewijs in dat jaar te winnen. Wat een hond ook presteert op Crufts, wat trouwens een lastige plek om te werken is, alle deelnemende honden zijn stuk voor stuk top honden. Weinigen halen de top en nog minder blijven daar ook.

Kan Obedience gedaan worden met elke hond?

Natuurlijk! Sommige honden zullen -- net als sommige mensen -- langer nodig hebben om te trainen. Hoewel veel mensen alleen maar Border Collies op Crufts zien lopen is dit niet het enige ras dat geschikt is. Vergis je niet in deze geweldige wezens die je zo goed aan het werk ziet en denk niet dat ze zo eenvoudig te trainen zijn en dat ze zo gemakkelijk winnen. Ze zijn niet zo makkelijk als ze lijken de BC is niet een ras dat bij iedereen past. Helaas is een aspect van hun success het toenemende aantal dat op opvangadressen terechtkomt omdat de eigenaren geen bijzonder actieve hond verwacht hadden en dus veel problemen met hem kregen.

Volgen
Keurmeester en ringmeester bekijken nauwkeurige de handler en de hond bij het volgen.
Groot formaat foto (47KB JPG)
Je moet met je hond een team vormen en je realiseren dat de hond in de eerste plaats een huisdier is en geen robot die aan- of uitgezet kan worden. Beslis voorzichtig welk ras geschikt is voor jezelf en je familie-omstandigheden en denk dan na over het feit of je er obedience mee wilt doen of niet. Je kunt daar later beslissen dat je een ander ras wilt, als je als met het obedience virus besmet bent, maar tegen die tijd weet je ook veel meer over je eigen mogelijkheden. Geen hond kan zonder de liefde en toewijding van z'n eigenaar. Of je nu wint of verliest, aan het eind van de dag kom je thuis met je hondenvriend die nog steeds blij met je is.
Je moet nog meer dan je hond nadenken om te zorgen dat alles goed gaat. Verwar je je hond? Weet hij wat je bedoelt of begrijpt hij alleen "Nee"? De lijst van dingen die fout kunnen gaan is erg lang zoals we allemaal zullen ontdekken. Het belangrijkste is om je te herinneren dat als het fout gaat je jezelf moet afvragen wat je zelf fout hebt gedaan. Problemen worden meestal veroorzaakt door de handler en niet door de hond, hij volgt gewoon de instructies op die jij hem aangeleerd hebt. Geef hem dus niet automatisch de schuld als er wat fout gaat.

Gezondheid

Houd rekenening met de bouw van het ras bij de training. Verwacht niet van elke hond dat hij in een record tijd zit, speciaal met de grote rassen. Sommige hebben gewoon fysieke problemen om dit te kunnen. Niet alle honden kunnen met hun hoofd voortdurend omhooggericht lopen, zonder nek en circulatieproblemen te krijgen. Zelfs binnen een ras kan de bouw van honden varieren. Houd hier rekening mee.
Denk eraan dat als je pup opgroeit zijn spieren en botten nog niet zo stabiel zijn en raak niet geirriteerd als hij een bepaalde houding niet lang kan volhouden. Pas op dat een jonge hond niet overtraind raakt, niet alleen resulteert dit in een ongelukkige hond maar er kunnen ook medische problemen ontstaan met botten, etc. Zelfs met oudere honden moet het niveau van de training passen bij de hond, anders verliest hij z'n enthousiasme, waardoor je zelf weer ontmoedigd raakt en in een neerwaardse spiraal belandt.
Waar je naar moet streven is een consistente, blije hond op de lange termijn.

Zoals je ziet zijn bij Obedience -- net als bij elke andere sport -- tijd, geduld, nadenken en in het bijzonder plezier de belangrijkste ingredienten om het beste resultaat te krijgen. We stoppen nooit met leren en we moeten nooit denken dat we alles weten. De perfecte hond of handler moet nog steeds geboren worden.
We hebben nog steeds plezier in de sport en er is niets mooier dan een geweldig team zien te genieten van hun samenwerking om op de dag van de wedstrijd te schitteren.

Auteur: Anne Westover, Engelse obedience keurmeesters


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/dobed.shtml
This page last modified: Wednesday, 30-Jul-2008 16:44:17 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
*Schapendrijven
*Flyball
*Obedience
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links