Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Slopen, janken  

Onze Border sloopt als we weg zijn en jankt als hij in de bench zit.

Ik denk dat je in ieder geval er zeer goed aan hebt gedaan om voor je hond een bench te kopen. Zoals bij alles geldt: voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor slopen en vernielen.

Je grootste probleem is nu hoe je hem kan leren dat de bench leuk is, wat dat vindt hij nu zeker niet.
Begin in ieder geval om zijn eten (toch nog zeker zo'n 3 à 4 keer per dag) in de bench te geven. Ook koekjes, kluifjes en speeltjes krijgt hij alleen in de bench. Zet hem nooit als straf in de bench, het moet leuk blijven.
Zorg er ook voor dat hij zelf de bench in gaat i.p.v. hem er in te "gooien". Zet een bak met voer achterin en lok hem naar binnen. Doe het deurtje niet(!!) dicht, zodat hij het idee heeft dat hij controle heeft over de situatie. Is hij dus klaar met eten, laat hem er gewoon weer uitlopen. Om dit hele proces te versnellen, gooi je gewoon vijf brokjes in zijn bench. Hij gaat naar binnen, eet ze op, gaat weer naar buiten en je herhaalt het hele proces. Geef hem langzaam aan steeds meer brokjes en doe dan wel het deurtje even dicht. Langzaam de tijd opvoeren.
Ook kluiven waar hij lang mee doet, geeft die in de bench, zo kun je tijd opvoeren.

Als hij ergens in huis gaat liggen slapen, pak hem voorzichtig op en leg hem in de bench. Geef hem gewoon niet de kans om ergens anders te slapen. Hij zal op een gegeven moment zo moe zijn dat hij in de bench in slaap valt. Je kunt dan rustig het deurtje dicht doen. Houd hem dan goed in de gaten, zo gauw hij wakker wordt, dus echt meteen bij de eerste oogopslag of beweging, dus voordat hij gaat piepen, haal je hem er uit voor een plasje. Op deze manier leer je hem dat de bench heel leuk is. Ook hier geldt voor: langzaam de tijd opbouwen.

Verder is van groot belang dat als hij in de bench zit en hij begint te piepen, je hem zijn gang laat gaan. Ik weet het, je wordt gek van dat gejank, maar geloof me: het houdt vanzelf op als je helemaal niks doet.
Wat is namelijk het geval: hij voelt zich alleen en wil aandacht van jullie. Nu is het rare met honden: zelfs negatieve aandacht (dus jouw boos worden) is aandacht voor hun, dus ze krijgen hun zin. De volgende keer piept hij nog harder want dan kom jij weer, je bent dan wel boos, maar toch het is en blijft aandacht. Mede ook door het feit dat hij vaak door je boosheid ophoudt met piepen, dan dus beloont wordt door jou en helmaal zijn zin heeft.

Even een korte samnevatting van een lang verhaal:

  1. maak de bench leuk
  2. laat hem piepen
Vooral een zo'n intelligente hond als een border leert heel snel en snapt heel snel dat hij sneller uit de bench komt als hij stil is.

Mocht je nou voor langere tijd weg moeten, zorg er voor dat hij heel moe is en geef hem lekker te eten, dan slaap hij extra lang met een volle buik: moe maar voldaan! En 's nacht lekker laten piepen, even gehoordopjes in en binnen een week is het helemaal over mits je maar consequent bent, dus nooit maar dan ook nooit aandacht geven als hij in de bench zit.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan001.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:14 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links