Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Staalapport  

Hoe krijg ik mijn hond op een gemotiveerde manier het staalapport aangeleerd?

Inderdaad is dit voor veel honden een van de moeilijkste oefeningen uit het G&G programma. Belangrijk is dat je je hond nooit dwingt om het aan te nemen of het in zijn bek te leggen, dit werkt zeer zeker averechts. Er zijn meerdere diervriendelijk methodes om het probleem hopelijk op te lossen.
  1. Zorg ervoor dat blok opgewarmd is middels het te bewaren in je kleren. Wrijf het ook goed tussen je handen, zodat het je geur opneemt. Een koud blok zal een hond minder snel willen oppakken dan een warm blok.

  2. Meet de bekbreedte van je hond op (oftewel welk stuk van het blok hoort de hond in zijn bek te nemen). Dit stuk van het blok omwikkel je met touw of met afplakband (voor bij het schilderwerk). Op die manier leer je de hond middels spelen, dat het blok leuk is. Ga bijvoorbeeld het blok weggooien en probeer het zelf eerder te pakken; zo wek je zijn interesse. Als de hond zo het blok goed apporteerd (hij kan dus geen koud staal in zijn bek pakken), haal je langzamerhand het touw/plakband ervan af. Als laatste het stuk wat hij vastpakt met zijn kiezen en hoektanden. Dus eerst in het midden loshalen. Weigert hij op een gegeven moment het te pakken, dan ga je een stukje terug en pak je het weer in.
Heel belangrijk is natuurlijk dat je helemaal uit je dak gaat, elke keer als hij maar naar het blok toe gaat en het probeert te pakken. Beloon hem continu voor het vasthouden en zeg niks als hij het loslaat, zelfs als hij perfect apporteert. Je beloont hem dan namelijk voor het loslaten, dus dat zal hij de volgende keer eerder willen doen om zijn beloning te krijgen, dus gooit hij het voor je voeten neer.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan002.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:14 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links