Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Druk zijn  

Onze hond is erg druk, ondanks enkele uren per dag wandelen en spelen. Hoe krijg ik hem rustiger?

Onze hond blijft erg druk en vertoond dwangmatig spelgedrag, ondanks dat we enkele uren per dag met hem wandelen en spelen. Hij is echter gezakt voor E.G., omdat hij zich volgens ons verveelt. Moeten we doorgaan met deze cursus, of kunnen we nog wat anders doen?
Borders hebben de naam zeer intelligent en makkelijk lerend te zijn. Dit heeft echter ook een keerzijde: ze vervelen zich snel en moeten vooral geestelijk erg bezig gehouden worden. Wandelingen en dergelijke zijn voor een BC dan ook niet echt inspirerende bezigheden. Een bal weggooien en laten apporteren is een paar keer leuk, maar voor een Border moet er meer variatie zijn. Elke keer als de bal lijkt weg te gaan moet er iets spannends gebeuren. Zo kun je afwisselen met de richting van de bal, de bal rechtomhoog gooien, de bal verstoppen, de bal achteruitgooien, etc. Er moet echter geen patroon inzitten. Ook kun je de bal gebruiken als beloning bij andere oefeningen (af, zit, staan, platliggen, etc.).

Zo'n intelligente hond is best wel lastig, aangezien je zelf ook steeds nieuwe dingen moet bedenken. Zo kun je apporteerspelletjes ook met meerdere voorwerpen gaan doen, waarbij je elk voorwerp een naam geeft. Het voornaamste bij alle bezigheden is dat hij steeds moet nadenken over de taak. Een nogal extreem voorbeeld hierbij zijn de signaalhonden voor doven. Hier worden nogal eens BC's voor gebruikt. Hun taak is de hele dag opletten op de deurbel, telefoon, iemand die de naam van de dove roept, etc. Beweging heeft de hond relatief weinig, wel is hij de hele dag geestelijk bezig.

De E.G. cursus is voor hem blijkbaar ook erg saai. Steeds weer dezelfde dingen zonder dat er erg veel voor hem te beleven valt. Afhankelijk van je eigen interesse zijn er zat alternatieven. Behendigheid en flyball vinden veel Borders leuk en natuurlijk schapendrijven niet te vergeten. Bedenk echter wel dat je hond ouder dan 12 maanden moet zijn om hier aan mee te doen, aangezien hij voor die tijd nog qua botten niet voldoende volgroeid is om de bewegingen veilig te kunnen maken. Is gehoorzaamheid meer iets voor jullie, dan is het te overwegen om in plaats daarvan Obedience te gaan doen. In feite zijn de oefeningen vergelijkbaar met G&G, alleen wordt er gewerkt aan een grote perfectie, waarbij de trainingsmethode veel meer contact en interactie tussen baas en hond verlangt. Vaak wordt met een speeltje of voer de oefeningen aangeleerd. Het contact tussen de combinatie en de geestelijke activiteit van de hond is echter veel intenser dan bij G&G. Verder kun je ook geen diploma's halen en stroom je gewoon door naar een hogere groep als jij en je hond daaraan toe zijn. Dat zou bijvoorbeeld ook al drie weken of een maand kunnen, maar ook na een paar maanden. In ieder geval niet cursus afhankelijk, vaak 13 weken.

Mijn advies is om zeker niet door te gaan met de cursus EG op deze manier. In mijn ogen zou de instructeur ook moeten zeggen dat je ondanks het feit dat je gezakt bent, wel door mag. Deze persoon zou namelijk moeten zien dat je hond zich verveelt en dat dat alleen maar erger zal worden.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan003.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:14 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links