Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Agressie  

Mijn hond is aggressief tegen vreemde honden.

Mij hond is aggressief tegen andere honden en trekt aan de riem. I gebruik een slipketting, maar hij houdt niet op met trekken. Tegen andere honden in de familie is hij in het geheel niet aggressief, maar hij houdt niet van vreemde honden.
De situatie waarin je zit is een visieuze cirkel: als een hond aan de lijn zit is de kans groter dat hij aggressief wordt; als een hond aggressief is houd je hem aangelijnd.

Een ander probleem is dat zijn aggressieve gedrag wordt beloond: hij ziet een vreemde hond, wordt aggressief en de hond gaat weg. Wat je moet doen is zijn aandacht afleiden met leukere dingen. Je weet zelf het best wat je hond leuk vindt, maar je kunt bijvoorbeeld met een speeltje gaat spelen als je een hond ziet aankomen (en hij hem nog niet gezien heeft). (Ik gebruik vanaf nu het voorbeeld van het spelen als afleiding) Hierdoor heeft hij aandacht voor jou en het positieve spelen. Als hij aggressief wordt, neem je hem mee weg van de andere hond en probeer je zijn aandacht te trekken. Heb zijn aandacht dan begin je weer te spelen. Als je een vreemde hond ziet: spelen en de andere hond negeren. Je hond heeft het snel in de gaten als gespannen bent omdat je weet wat er gaat gebeuren en dit maakt hem weer meer opgefokt.

The slipketting op zichzelf zal hem niet laten stoppen met trekken. Het idee was dat je met deze ketting een korte, scherpe ruk moest geven en dat het geluid meer effect moest hebben dan de ruk zelf. Veel honden negeren het of leren het te negeren. Als ze constant trekken wordt het meer een wurgketting, wat de hond ziet als iets irritants. Ikzelf gebruik deze kettingen niet, omdat ze alleen de vacht van je hond vernielen and verder geen nut voor mij hebben.

Als je hond doorkrijgt dat elke keer dat hij aandacht heeft voor jou hij een beloning (spelen, brokje, etc.) krijgt, zal hij bij de eerste keer roepen meteen luisteren. Als je boos op hem bent begrijp hij heus wel je houding en manier van praten.

Probeer een hondenclub in de buurt te vinden waar je kunt trainen om hem met vreemde honden te laten opschieten.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan005.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:13 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links