Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Auto's jagen  

Hoe leer ik het achtervolgen van auto's af?

Mijn border van 4 maanden wil elke rijdende auto achterna rennen waardoor gewoon wandelen langs een drukke baan onmogelijk wordt. Hoe kan ik dit afleren?
Het gedrag dat de hond vertoont is in feite hoedgedrag dat normaal op schapen gericht zou zijn. Sommige borders drijven als vervanging katten, bladeren, konijnen, kinderen en auto's.

Normaliter is de beste remedie gewoon te gaan schapendrijven met de border. Als hij z'n drijfinstinct kan bevredigen met het werken met schapen, zal het drijfgedrag op andere zaken (bijna) verdwijnen. Gezien de leeftijd is het echter weer niet zo'n verstandige oplossing. Een vier maanden oude border is gewoon geestelijk niet volgroeid genoeg om overwicht over schapen te hebben. Een fikse uitval van een schaap zou z'n zelfvertrouwen dusdanig kunnen schaden dat hij op latere leeftijd in meer of mindere mate bang is voor schapen.

Blijft de oplossing van het associëren van auto's met ander gedrag. Probeer te trainen bij een ietwat rustigere weg of op een wat rustig tijdstip. Zorg ervoor dat je zelf de auto's eerder in de gaten hebt dan je hond. Probeer de hond nu af te leiden met iets geweldig leuks (eten, trek spelletje, balletje, etc.). Als je intensief genoeg bezig bent zal hij de auto's niet of nauwelijks in de gaten hebben.

Als vervolg ga je het tijdstip van het leuks steeds ietwat verlaten. In het begin sta je hierbij toe dat hij bijvoorbeeld zelf met z'n bal gaat spelen als er een auto aankomt. Later kun je de beloning uitstellen totdat de auto voorbij is. Nu is het een beloning geworden voor het met rust laten van de auto.

Overigens wil ik je er wel op wijzen dat een gewone wandeling nogal vervelend is voor een Border Collie. Hun behoefte aan een geestelijke bezigheid zorgt er voor dat een (bos)wandeling slechts een fysieke bezigheid voor hun is. Je kunt de wandeling veel interessanter maken (met ook minder kans op 'auto-drijven') door allerlei spelletjes onderweg te spelen. Hiervoor komen in aanmerking apporteerspelletjes, balzoeken, allerlei opdrachten uit de gehoorzaamheid (af, zit, naast, hier, etc.).


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan006.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:16 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links