Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Puppy bijten  

Mijn hond bijt steeds een bepaalde pup.

Mijn schoonouders hebben sinds kort een pup, een schattig beestje dat vindt iedereen behalve mijn reu. Hij valt haar gewoon aan! We hebben al van alles geprobeerd, proberen hem af te leiden, maar daar moet je dan de hele tijd mee bezig blijven want zodra je ermee stopt en hij ziet de pup weer in zijn buurt, vliegt hij op haar af. De hond straffen werkt al helemaal niet en daar ben ik ook geen voorstander van. Maar hoe kan ik het beste met deze situatie omgaan, want op deze manier is het niet meer gezellig op visite gaan.

Ik ben bang dat je niet onder enige vorm van straffen uitkomt. Hoezeer de meeste mensen (inclusief ikzelf) hun hond zo positief mogelijk willen opvoeden, zal er ook een rangorde in de roedel thuis moeten ontstaan. Zoals je wellicht al aan de gedragingen van honden onderling hebt gezien, gaat dit niet zonder slag of stoot. Het belangrijkste is dat je het aanleren van gewenst gedrag doet met prettige beloningen. Afleren van ongewenst gedrag kun je vaak ook door beloningen voor elkaar krijgen. Maar er komt een punt dat je zeker weet dat je hond een bepaald commando voor 100% kent en hij als het ware met de middelvinger omhoog naar je staat te kijken. Op dat moment in het leven van een puber zal hij voor het eerst proberen het leiderschap van de roedel over te nemen. Het is dan aan de roedelleider dit tegen te gaan. Hoewel we stukken langzamer zijn dan een hond, moeten we onze voordelen qua intelligentie en kracht uitbuiten.

Als het gaat van "Fikkie kom eens hier" ...... "FIKKIE, HIER!"..... "FIKKIE EN NU SNEL!!!!" voordat er pas een straffende actie of een aantrekkelijk aanbod volgt, dan wacht Fikkie inderdaad gewoon op het derde commando; het is immers totaal onnodig om eerder iets te doen.

Het aanleren van nieuwe dingen (of afleren van ongewenste zaken, maar dit is in feite aanleren van ander gedrag) gaat dus het beste met uitgebreide beloningen. Bekende commando's dienen vlot uitgevoerd te worden. Bij uitmuntende uitvoering (je hond komt aangalopperen als je roept in plaats van op een sukkeldrafje) volgt uiteraard uitgebreide beloning. Het totaal niet wensen uit te voeren van bekende commando's wijst gewoon op een machtsstrijd en dient door de ranghogerige terechtgewezen te worden.

Als je niet wil dat hij de pup aanvalt (is tenminste een diertje dat hem niets zal terug doen!) dan mag hij dat ook niet. In zo'n geval is het niet verkeerd zeer boos op hem te worden. Als hij niet onder de indruk lijkt (hij toont zich niet onderdanig door op z'n rug te liggen en z'n buik bloot te geven, wat heel normaal gedrag is in een roedel), dan mag je dit gedrag afdwingen door hem op z'n rug te dwingen en vervolgens over hem heengebogen nog eens je ongenoegen duidelijk te maken. Andere huisgenoten die ook ranghoger dienen te zijn kunnen hier meteen aan meedoen. Je hond krijgt dan wel door dat het nu menens is en dat hij toch echt onderaan de rangorde staat.

Als hij zich bij een boze reactie van jou onderdanig toont, dan is de straf op dat moment over en wendt je je af. Jij viel uit, hij aanvaarde de straf en dat is genoeg.

Na zo'n uitbrander zijn de meeste honden toch wel eventjes zo onder de indruk dat ze commando's meteen opvolgen. Dit is weer de gelegenheid om je hond te belonen. Hij weet dan meteen dat het over is en zal zich weer normaal gedragen. Vervalt hij weer in het aanvallen, dan volgt weer een correctie van jouw kant.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan007.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:13 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links