Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Puberteit  

Mijn hond zit in de puberteit en luistert niet meer!

Ik zit alleen met een probleempje, mijn hond is nu aan het puberen. Hij kent zijn commando's eigenlijk goed, als ik in huis met hem train gaat het prima, maar zodra ik buiten met hem bezig ben is hij meer op onze andere border gericht. Als hij losloopt heeft hij helemaal geen zin meer om te luisteren(ook als ik met hem alleen ben ), hij springt constant in de sloot en als je hem het commando 'hier' geeft, is dat voor hem een uitnodiging om weg te rennen. Ik moet hem vaak vangen om hem mee naar huis te krijgen. Wat kan ik hieraan doen?

Welkom in de wereld van de pubers! Je merkt dat je hond erg bezig is je aan het uitproberen. Aangezien je het qua snelheid en wendbaarheid altijd aflegt tegen hem, zul je hem met andere middelen zover zien te krijgen.

Het puberale gedrag heeft er onder andere voor gezorgd dat hij op dit moment niet onder de indruk is van een boze stem of houding. Een belangrijke regel is hierbij om ook niet te proberen hem te pakken te krijgen als je bij voorbaat al (vrijwel) zeker bent dat het toch niet lukt. Hij wordt dan gesterkt in zijn mening dat de poging je gezag te ondermijnen gelukt is. Veel beter is het hem met positieve middelen bij je te krijgen. In het begin zul je hem even in een wat beschermde omgeving (tuin, afgezet stukje grond) moeten laten wennen aan het feit dat als je hem vrolijk roept er iets heeeel leuks gaat gebeuren. Kijk wat hij het einde vindt (eten, spelen, etc.) en gebruik dat als beloning (ondanks het feit dat hij het commando kent). Als hij nu buiten wegrent, kun je dit middel ook inzetten. Een ander iets wat bij een aantal honden werkt is heel hard de andere kant uit te gaan. Zijn drang om bij de roedel te horen wint het vaak van het plezier in de afleiding. Laat hem wel merken dat je verdwijnt, zodat hij niet verrast wordt. Zorg dat je andere border met je mee loopt. Zo ziet hij zijn twee dierbaren verdwijnen.

Je kunt je andere border collie ook in deze strijd inzetten. Je schrijft al dat hij voornamelijk oog heeft voor je andere bc. Roep deze (en hem) dan en beloon beiden voor het komen. Komt hij zelf niet, dan ben je weer weg. Jaloezie voor de beloning van de ander (dus met wat meneer eigenwijs het einde vindt) is vaak ook al voldoende motivatie om te komen.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan008.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:13 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links