Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Tijd genoeg?  

Heb ik wel genoeg tijd voor een Border Collie?

Ik wil heel graag een Border Collie. Zoals het er nu naar uit ziet, heb ik tijd voor een hond. Het werk dat ik ga doen en al aan het doen ben, is vooral thuis doen en bij een collega die zelf ook honden heeft. Ik heb de hele dag tijd voor de hond en verder heeft hij speelkameraadjes. Ik heb ook een paard, maar dan zou de hond mee kunnen of een paar uur thuis zitten. Ik kan niet bijv. 5 uur op een dag gaan wandelen. Heeft een Border Collie niet genoeg aan een aantal keer per dag uitgelaten worden, vaak naar het bos / strand of park, speelkameraadjes hebben (ongeveer 5 dagen per week), elke week naar de hondenschool gaan om te trainen?

Als je in de gelegenheid bent om in de buurt van je hond te werken, hoef je in ieder geval er niet over in te zitten dat de hond te lange perioden alleen moet zitten. Je bent altijd wel in de gelegenheid om hem tussendoor eventjes z'n behoeften te laten doen. Overigens zie ik ook niet zoveel problemen in het lang alleen laten van honden, mits ze in de overige tijd van de dag maar genoeg te doen hebben.

Bij een Border Collie is de kwaliteit van de tijd die je met hem doorbrengt belangrijker dan de kwantiteit. Dat wil zeggen: een uur per dag intensief bezig zijn (en de rest kort uitlaten) is in principe beter dan vijf uur achter je door het bos lopen. Hoewel lichamelijke oefening niet onbelangrijk is, heeft een Border nog meer behoeft om geestelijk bezig gehouden te worden. Het is en blijft een werkhond en je zult dus ook een werkje voor hem moeten verzinnen. Of dat nu schapenhoeden, gehoorzaamheid, behendigheid of spoorzoeken is doet er minder toe, zolang hij geestelijk aan het werk gezet wordt. Zoals je ook al in de artikelen hier op de site gelezen hebt komen onze honden na een boswandeling van een paar uur opgewekt thuis en kijken ze ons aan met een blik van "Gaan we nu nog wat doen, of hoe zit het?". Zijn we echter bij de schapen geweest (bijna dagelijks kunnen ze dat) dan vallen ze bij thuiskomst bij meteen in slaap, terwijl ze dan per hond maar zo'n 20 minuten echt aan het werk zijn geweest.

Die wekelijks training bij de hondenschool die je noemt is dan ook niet voldoende, je zult zelf thuis ook de tijd moeten nemen om te trainen. Let goed op je hond op of hij zich niet gaat vervelen en zoek een training / sport waar hij helemaal weg van is. Veel Borders vinden de G&G-training (gehoorzaamheid) veel te saai. Voor die eigenaren is het dan aanbevelenswaardig om eens te kijken of hun hond niet veel gelukkiger is met behendigheid, flybal, obedience (de Engelse vorm van gehoorzaamheid, die echter veel meer precisie en contact handler-hond vereist), breitensport, schapendrijven, etc.

Het slimme karakter van de Border heeft ook een paar nadelen: ze leren erg snel dingen aan, ook de verkeerde gewoontes! Een snel lerende hond heeft ook sneller het hele programma onder de knie (kent alle kunstjes / oefeningen) en loopt dus ook meer kans zich te gaan vervelen. Het eerste is een kwestie van goed opletten dat er geen verkeerde gewoontes in sluipen; het tweede vergt wat creativiteit van de eigenaar, die nu ook steeds nieuwe dingen voor z'n hond moet bedenken.

Je ziet een Border Collie kun je best naast een fulltime baan hebben, mits je daarnaast tijd vrijmaakt om intensief met hem bezig te zijn. Elke avond stappen, visite, etc. zit er niet in. Je zult ook je hond de nodige aandacht moeten geven.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan009.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:13 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links