Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Kruising BC/Lab  

Hoe zal een kruising border collie / labrador zijn?

Ik denk erover om een kruising bc/labrador te adopteren. Hoewel ik het schapendrijftalent van de border weet te waarderen maak ik me zorgen over zaken als janken, blaffen en de gedragsproblemen die er bestaan. Ik heb twee katten die een hoop van onze energie vergen en waarmee we met veel plezier spelen. Zal het kruisen van de bc en de labrodor de border-collie-achtige eigenschappen wat verminderen of niet?

Het is moeilijk om te voorspellen wat de eigenschappen van zo'n hond zullen zijn. Je schrijft over janken, blaffen en gedragsproblemen als typische eigenschappen van een Border Collie (althans dat begrijp ik eruit). Janken en blaffen zijn niet een normale eigenschap. Het wordt niet gewaardeerd als een border blaft bij de schapen. Zijn wil om te werken kan ervoor zorgen dat een BC blaft als hij een andere hond aan het werk ziet (bij behendigheid bijvoorbeeld), terwijl hij (nog) niet aan de beurt is. Maar dit is eigenlijk normaal bij honden van ongeveer alle rassen. Hoeveel een BC blaft verschilt van hond tot hond. Een van onze borders blaft als we thuiskomen, terwijl een andere haast nooit blaft.

Er zijn ook geen echte gedragsproblemen bij Border Collies, behalve dat ze ongewenst gedrag kunnen vertonen als ze in ergens terecht komen waar er geen geestelijk stimulerend werk voor ze is. Ze zijn niet geschikt als levende haardkleedjes. Een BC heeft een 'taak' nodig die zijn geest prikkelt. Dit kan schapendrijven, behendigheid, flybal of zelfs een taak als signaalhond voor doven zijn. Een Border heeft een sterke 'will to please' en wil echt voor je werken. Als je hem dit ontzegt kan het zijn dat hij begint met het drijven van katten, kinderen of zelfs auto's. Hij kan zelfs het binnenste van je 3-zitsbank gaan inspecteren. Voor mij zijn dit geen gedragsproblemen van de Border, maar meer een gedragsprobleem van de eigenaar. Denk er wel aan dat dit ras eeuwenlang gefokt is op een behoorlijk extreme werklust. Dit is iets dat je niet zomaar aan de kant kunt schuiven als je zo'n hond neemt.

De variatie in werklust en drijfinstinct verschilt ook enorm binnen het ras. Sommige BC's hebben geen enkele behoefte om te drijven en zullen geweldig goede gezinshonden zijn, terwijl andere minstens om de dag bij de schapen moeten werken.

Gedragseigenschappen worden op een in de praktijk onbekende, maar waarschijnlijk zeer complexe manier vererfd. Het is zeker geen verfdoos: een beetje geel en rood en je krijgt oranje. Met andere woorden: een kruising BC / labrador kan lijken op elk van de ouders of iets er tussenin. Het gedrag kan dat van de labrador zijn, of dat van de border of ergens ertussen liggen. Als je de hond kunt bezoeken kun je misschien een ervaren Border Collie eigenaar meenemen. Hij of zij kan je misschien meer vertellen over de eigenschappen van deze specifieke hond.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan013.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:13 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links