Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Huisje eten  

Mijn honden eten mijn huis op!

Ik heb twee border collies van 6 maanden; broer en zus. Het eerste probleem lijkt zichzelf langzaam op te lossen. Ze krijgen eindelijk door dat hun slaapkamer niet bedoeld is om zich te ontlasten of te urineren. Ik zou ze echter door het hele huis willen laten lopen zonder ongelukjes en bekauwde spullen. Ze maken nu zelfs gaten in de muren! Beide zijn erg druk.

Borders staan erom bekend dat ze snel kunnen leren maar ik heb bij veel pups gezien dat het lang kan duren voordat ze zindelijk zijn. Onze jongste honden hebben ook een hele tijd nodig gehad voordat ze doorkregen wanneer ze hun behoeften konden doen en dat dat niet binnenshuis moest. Het teefje was de eerste met zindelijk worden. Van de ene op de andere dag heeft ze nooit meer iets in haar bench gedaan (behalve als ze ziek was).

Het probleem van het kauwen op meubels en dergelijke is moeilijker aan te pakken; vooral als je zelf niet thuis bent. Sommige mensen gebruiken mosterd, sambal of 'bitter apple / orange'-spray om kauwen te voorkomen. De pups moeten leren waarop ze wel mogen kluiven en waarop niet. Als ze op een verboden voorwerp beginnen te kauwen moet je dit verbieden en ze meteen iets geven waarop ze wel mogen kluiven.

Ook is het verstandig om ze voordat je ze opsluit flink moe en slaperig te maken (en dat is lastig op die leeftijd). Als je ze dan alleen laat zullen ze waarschijnlijk gaan slapen. Als je ze te lang alleen laat zijn ze alweer wakker en beginnen ze je huis weer te verbouwen. Het is misschien een goed idee om een kennel of hondenhok voor ze te maken als je ze buiten wilt en kunt huisvesten.

Probeer alle objecten hond bestendig te maken en probeer ze aan te leren waar ze wel en waar ze niet op mogen kauwen. Als ze ouder worden beginnen ze zich langzamerhand wat beter te gedragen. Het kan echter wel tot de leeftijd van twee jaar duren voordat je merkt dat ze zich niet meer als een jonge hond gedragen en meer volwassen gedrag vertonen.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan015.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:12 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links