Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Paardje pesten  

Mijn hond valt mijn paard lastig

Ik heb een paard en mijn border collie valt hem steeds lastig. Ik mag alleen maar met de hond bezig zijn en moet hem vastbinden als ik met het paard werk. Hij kan echter niet te lang vastliggen aangezien er daar geen beschutting is.

Tja, je hebt een aardig complex probleem. Border Collies hebben een ingebouwd instinct om te drijven; in feite richten ze hun drijfinstinct op ongeveer alles dat beweegt of kan bewegen. Als een koppig schaap niet beweegt als een BC hem benaderd zal de hond (dreigen met) bijten, zodat het schaap luistert. Normaliter trainen we de hond alleen te bijten als dat wordt opgedragen (hij bijt alleen maar in de wol, maar dat is genoeg om het schaap te laten lopen). Dat is wat er aan de hand is tussen je hond en je paard. De hond probeert te drijven, het paard reageert niet zoals de hond verwacht en hij valt het paard lastig. Als je met je hond werkt is alles goed. Als je met het paard bezig gaat wordt de hond jaloers omdat hij geen aandacht krijgt en holt rond het paard, omdat zijn instinct hem vertelt dat te doen.

Sommige Borders moeten gewoon met schapen werken om hun drijfinstinct te bevredigen. Andere hebben alleen een taak of sport nodig waarbij ze hun hersens moeten gebruiken. Het is belangrijk voor een Border om geestelijk bezig gehouden te worden. Dit kunnen veel verschillende activiteiten zijn (objecten of mensen zoeken, schapendrijven, signaalhond voor doven zijn, etc.) zolang hun hersens maar bezig gehouden worden.

Als je je hond mee moet nemen als je met het paard gaat werken maak dan een beschutte plek voor hem (een parasol of iets dergelijks) en leg hem vast. Als je eerst met de hond aan de slag gaat voordat je je met je paard bezig houdt en hij is echt moe geworden, kan het zijn dat hij wat rusiger is. Een ander iemand kan dan wellicht hem leren om echt rustig te zijn als je met het paard bezig bent.

Als zijn drijfinstinct en zijn werklust zijn bevredigd voordat je naar het paard gaat, kun je hem ook leren dat hij geen honden moet drijven. Je kunt hem dit nu aanleren omdat hij een alternatief heeft.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan016.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:12 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links